Betaal je kinder- of partneralimentatie? Hou dan in de gaten of je niet teveel betaalt. Veranderingen in jouw situatie of die van de ex kunnen namelijk van invloed zijn op de hoogte van de alimentatie. Het gaat dan om wijzigingen die rechtstreeks invloed hebben op de draagkracht. In veel gevallen is het dan mogelijk een verlaging van de alimentatie te vragen.

Wanneer verlaging?

Er zijn veel veranderingen die een alimentatieverlaging teweeg kunnen brengen. Hier een overzicht van de meest voorkomende redenen om een verlaging te vragen:

 • Verandering van inkomen
  Ga jij minder verdienen of is het inkomen van de ex gestegen, dan zijn dit goede redenen om de alimentatie aan te passen.
 • Ontslag
  Word je ontslagen en kom je in de WW terecht, dan is dit een flink verlies van inkomen. Dit kan ervoor zorgen dat je de alimentatie niet meer kunt opbrengen.
 • Verandering omgangsregeling
  Verandert de omgangsregeling en zijn de kinderen meer bij jou dan voorheen, dan heeft dit ook effect op de hoogte van het alimentatiebedrag. Hoe meer de kinderen bij jou zijn, hoe minder alimentatie je hoeft te betalen.
 • Trouwen
  Staan de kinderen bij de ex ingeschreven en gaat zij trouwen of komt er een geregistreerd partnerschap, dan komt er officieel een stiefouder bij. Deze stiefouder heeft ook een onderhoudsplicht naar de kinderen. Daarnaast wordt het inkomen van deze persoon ook meegenomen in de berekening. Een goede reden om aan de bel te trekken.
 • Kindje erbij
  Heb je zelf een nieuwe relatie en krijgen jullie samen een kindje, dan drukt dit flink op de draagkracht. Kinderen kosten nu eenmaal veel geld. Dit betekent dat ook de alimentatie aangepast kan worden.

Hoe krijg ik een verlaging?

Natuurlijk kun je in goed overleg met de ex tot nieuwe afspraken komen. Helaas lukt dit lang niet altijd. Als het om geld gaat is overleggen toch vaak heel lastig. Wil de ex nergens aan meewerken en heb je wel een goede reden voor een verlaging, dan kan dit geregeld worden via een advocaat. Voor je een advocaat inschakelt is het heel belangrijk om te bekijken of het kosten/batenplaatje interessant is.

Vast tarief

Onze advocaten zijn wat kosten betreft heel helder en werken tegen het vaste tarief van 1.495,-. Hiervoor vragen zij de gegevens op bij de ex, maken zij een alimentatieberekening en dienen dit in bij de rechtbank, waar zij de berekening verdedigen en ervoor zorgen dat jij hier zo goed mogelijk uitkomt. Is er sprake van een samengesteld gezin, dan is de situatie complexer en geldt er een toeslag van 500,-. Al deze prijzen zijn inclusief de BTW. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je ook bekijken binnen hoeveel tijd je de advocaatkosten weer zal hebben terugverdiend.

Contact

Wil je in contact komen met een goede advocaat bij jou in de buurt, die werkt tegen een vast tarief? Neem dan vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag verder.