Er zijn twee soorten alimentatie partneralimentatie en kinderalimentatie. Het berekenen van de hoogte van de hiervan is niet gemakkelijk. Eerst wordt gekeken wat de behoefte is (de behoeftebepaling) en vervolgens moet bekeken worden wat de draagkracht is. Daarnaast moet er bij het berekenen van de kinderalimentatie ook rekening gehouden worden met de omgangsregeling en het kindgebonden budget.

Alimentatie berekenen en vastleggen

Alimentatie is bij een scheiding vaak een discussiepunt. De één vindt altijd dat hij/zij teveel betaalt en de ander dat er juist te weinig wordt overgemaakt. Jullie hebben wat betreft dit onderwerp totaal tegengestelde belangen. Het kan dan ook erg lastig zijn om tot goede afspraken te komen. Het kan slim zijn om het berekenen van de alimentatie uit handen te geven om op die manier ruzies te vermijden. Als jullie het bedrag door een gespecialiseerde advocaat laten berekenen, dan weten jullie allebei zeker dat het uiteindelijke bedrag op een eerlijke manier tot stand is gekomen. Daarnaast is het belangrijk om de uiteindelijke afspraken ook officieel te laten vastleggen en te laten bekrachtigen door de rechter. Pas dan kun je rechten aan jullie afspraak ontlenen. Lees hier meer over op de pagina alimentatie berekenen.

Verlagen of verhogen

Betaal of ontvang je alimentatie en verandert er iets in jouw situatie of in de situatie van de ex? Dan kan dit een reden zijn om het bedrag te herzien. Iedere wijziging die van invloed is op de draagkracht is een reden om de situatie opnieuw te bekijken. Kijk op de pagina alimentatie verlagen als je minder wil gaan betalen. Wil je meer ontvangen? Dan kun je terecht op de pagina alimentatie verhogen.